Jalapeno brödkakor

Bilder och recept från Minimalist baker.
Jag älskar älskar älskar jalapenooooos. Måste testa dessa så fort jag får chansen, mums.
 
Jalapeno brödkakor, ca 8-10st
 2dl osötad mandelmjölk
1 msk färsk citronsaft
Knappa 4 dl fullkornsmjöl
3 msk näringsjäst/hälsojäst
1 msk bakpulver
1/2 tsk soda
3/4 tsk havssalt
4 msk mjölkfri, osaltat smör eller kokosolja
1/2 dl finhackad jalapeño, frön borttagna
 
 Värm ugnen till 230 grader. Blanda ihop citronsaft och mandelmjölk. Blanda torra ingredienser tillsammans i en stor skål. Tillsätt kallt smör och nyp ihop tills allt är blandad (det ska se ut som sand). Arbeta snabbt så smöret inte blir för varmt. Lägg sedan till jalapeños och blanda.
För de torra ingredienserna mot kanten så det blir ett hål i mitten och, med hjälp av en träslev, rör försiktigt om medan du häller i mandelmjölkblandningen 1/2 dl i taget. Du kanske inte behöver allt. Rör tills det är precis blandad - degen skall vara klibbig.
Lägg degen på en lätt mjölad yta, damma toppen med lite mjöl och sedan mycket försiktigt vänd degen över sig själv 5-6 gånger - knåda inte. Forma degen till en 2,5cm tjock skiva, hantera så lite som möjligt. Använd en lika stor pepparkaksform eller liknande med vassa kanter (som en shaker eller ett glas) och tryck rakt ner genom degen, sedan vrid lätt. Upprepa och placera kakorna på en plåt i två rader, och se till att de bara nuddar - detta kommer att hjälpa dem att jäsa jämnt. Försiktigt forma om degen igen och skär ut kakor tills hela degen är använd- du bör ha ca 8-10 kakor.
Pensla kakorna med lite smält smör och tryck försiktigt i mitten på kakorna med två fingrar. Detta kommer hjälpa dem att stiga jämnt, så mitten inte blir en kupa. Grädda i 10-15 minuter eller tills kakorna blivit fluffiga och lite gyllenbruna. Servera genast. Låt resterande kex svalna helt innan du förvarar dem i en lufttät behållare eller påse. Kakorna håller för ett par dagar i rumstemperatur.
 
(Uträknat från att det blir 10 kakor av degen)

Kommentera här: