0 Läs mer >>
Lördagsmorgon = lyxmorgon.
Pannkakor med turkisk yoghurt, ca 8 pannkakor
2 ägg
1dl turkisk yoghurt
1 dl grahamsmjöl
1msk kokossocker
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
en nypa salt
 
Blanda alla ingredienser, låt stå 10 minuter. Stek i kokosolja på medelvärme.
Servera med lätt vaniljvisp och eventuellt bär eller frukt.
 
(Uträknat för en pannkaka av 8st)

Pannkakor med turkisk...

0 Läs mer >>
Ugnspotatis med sesamfrön, ugnslax och champinjonstuvning.
 
Sesampotatis, 2 pers
2 st mellan stora potatisar
2 msk olivolja
salt & peppar
2 msk sesamfrön
 
Skala potatisen och skär i små bitar. Häll over olivoljan, salta och peppra, blanda om. Toppa med sesamfrön. Lägg in i ugnen på 200 grader ca 25 minuter.
 
Enkel ugnslax, 2 pers
300g lax
salt & peppar
 
Skölj av fisken men kallt vatten, badda den torr med en bit hushållspapper. Salta och peppra.
Läg in i ugnen på 200 grader ca 25 minuter.
 
Champinjonstuvning, 2 pers
4 små champinjoner
1/2 lök, finhackad
1 msk olivolja
salt & peppar
70g färskost (t.ex. lätt philadelphia)
 
Fräs den finhackade löken i olivolja. Skär champinjonerna i skivor och tillsätt. Fräs några minuter så champinjonerna får fin färg. Salta & peppra. Tillsätt philadelphia och låt den smälta något för att enkelt kunna blanda ihop alla ingredienser.
 
Servera allt tillsammans med en god sallad. Jag hade isbergssallad, honungsmelon och avokado i min.
 
(Sallad är inte medräknat)

Sesampotatis & lax me...

0 Läs mer >>
Enkelt och gott mellanmål:
1 dl kesella 10%
1 msk honung
blåbär
 
Blanda kesellan med honung (mer eller mindre beroende på hur söt du vill ha den).
Rör i blåbär. Njut.
100g kesella 10%: ca 152 kcal
1 msk honung: 64 kcal
100g blåbär: 53 kcal

Kvarg med blåbär

0 Läs mer >>
Recept och bild från Recept.
I receptet står det att det är för 4 personer, men det är det verkligen inte enligt mina beräkningar, skulle snarare säga det är för 8-10 personer. Men om man gör hela satsen är det ett bara att frysa in de biffar som man inte behöver och steka dem vartefter! Eller varför inte stoppa i några stycken i matlådan.
 
Asiatiska laxbiffar
 1.5 kg laxfilé, skinnet borttaget
salt och nymald svartpeppar
6 msk ostronsås
2 st äggulor
4 st salladslökar, finhackade
2 msk färsk ingefära, finriven
2 st vitlöksklyftor, hackade
5 dl panko eller vanligt ströbröd
 
 Sätt ugnen på 200˚. Olja en långpanna, lägg i laxen och krydda försiktigt med salt och peppar. Stek i ugnen i cirka 20 minuter tills laxen är helt genomstekt. Ta ut och låt svalna helt. Dela fiskköttet i större bitar med en gaffel.
Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Vispa ihop ostronsås, äggula, salladslök, ingefära och vitlök i en stor skål. Lägg i lax och 2,5 deciliter panko och rör ihop ordentligt med en gaffel. Forma försiktigt färsen till små biffar, omkring 4 centimeter i diameter. Vänd biffarna i resterande panko och lägg dem i långpannan. Ställ in dem i frysen i 15–30 minuter så att de blir en aning fastare. (Förvara dem i frysen om de ska användas vid ett senare tillfälle).
 Hetta upp en stekpanna och lägg i biffarna och stek ena sidan tills de börjar få färg, ca 3 minuter. Vänd på dem och stek i ytterligare 3 minuter. Servera med t.ex. quinoa och sallad.
 
(Uträknat från att biffarna räcker till 10 personer)

Asiatiska laxbiffar

0 Läs mer >>
 Bild och recept från Gå Ner.
 
Bärpannkaka, 5-6 pers
 1 dl grovt dinkelmjöl eller grahamsmjöl
3 dl fint dinkelmjöl eller vetemjöl
7 dl mellanmjölk, eller valfri mjölk t.ex. soja- eller havredryck
4 ägg
1 tsk salt
1 msk rapsolja/ kokosolja
3-4 dl blåbär eller andra bär, frusna eller färska
1 msk smör/ kokosolja
1 burk kesella 10%
1 tsk äkta vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa först mjölet med 4 dl mjölk tills smeten är slät. Tillsätt sedan resten av mjölken. Vispa i ägg, salt och rapsolja i smeten. Smörj den stora, djupa ugnsplåten med smöret och häll i smeten och strö över bären. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills ugnspannkakan har fin färg.
 
Blanda kesella med lite vaniljsocker och ät det tillsammans med bärpannkakan och färska bär.  
 
(Uträknat med mellanmjölk, vid val av annan mjölk kan näringsvärdena ändras)

Bärpannkaka

0 Läs mer >>
  Havre kryllar av fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter, det innehåller protein av hög kvalitet och kan sänka ett förhöjt kolesterolvärde. För dig som vill hålla vikten är gröt ett bra alternativ på frukostbordet. Gröt mättar mer än andra frukostalternativ när man tittar på mättnad i förhållande till energiinnehållet.
 
Tillhör du dem som trots det överlägsa mättnadsvärdet inte tycker att du står dig särskilt länge på en tallrik gröt? Orsaken är troligen är det låga energiinnehållet. Men det finns en lösning! Pimpa gröten med lite frön, nötter, bär, frukt eller ät ett kokt ägg till så håller du dig mätt längre. 
 
En portion gröt gjord på 1dl havregryn och 1,5dl vatten:
 
En portion gröt gjord på 1dl havregryn och 1,5dl mjölk:

Gilla havregrynsgröt!

0 Läs mer >>
Testade göra pizza idag med blomkålsbotten, det blev faktiskt riktigt gott!
 
Blomkåls-pizzabotten, 1 plåt
4 dl kokat blomkålsris
2 ägg
2,5-3 dl riven mozzarella ost
1 tsk pizzakrydda
 
Koka blomkålen ca 5 minuter så den mjuknar, häll av och lägg i en matberedare. "Pulsa" blomkålen
så det blir till konsistensen av ris (akta dig för att mixa för länge! Du vill inte ha pure).
Blanda alla ingredienser till bottnen väl och platta ut på bakplåtspapper. Grädda på 200 grader ca 15 minuter.
Ta ut pizzabottnen, lägg på valfri fyllning (t.ex. tomatsås, skinka, champinjoner, tomat...).
Sänk värmen till 175 grader, lägg in pizzan igen och grädda ca. 10 minuter till.
Servera med sallad.
 
(Uträknat för hela bottnen, utan topping)

Pizza med blomkålsbot...

0 Läs mer >>
Quinoa-köttfärsgryta, 3-4 pers
200g köttfärs
100g majs
1 tetra (380g) Go Green salsa mediterranean
1 röd chili
1/2 röd lök
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
2 dl quinoa
 
Koka quinoa enligt paketet. Fräs köttfärsen, hackad lök, vitlök och hackad chili. Tillsätt majsen och salsan då köttfärsen är klar. Låt puttra på svag värme tills quinoan är klar. Häll av quinoan och tillsätt i grytan.
Servera med sallad.
Jag hade isbergssallad, groddar, mango och mozzarella i min sallad.
 
(Sallad är inte inräknat)
Salsan hittades inte på hemsidan jag använder för att räkna ut näringsväden,
men näringsvärdet (per 100g) för den är:
Energi 220 kJ/50 kcal
Fett 1 g varav mättat fett 0,1 g
Kolhydrat 8 g varav sockerarter 4 g
Fiber 2 g
Protein 2,5 g
Salt 1,2 g

Quinoa-köttfärsgryta

0 Läs mer >>
Mums. Gjorde chiapuddig till frukost igen, så gott! Denna gång testade jag att använda OATLYs
havremjölk med chokladsmak. Det blev riktigt bra! Värd att testa :)
 
Choklad-chiapudding, 1 pers
2-3 msk chiafrön
2dl Oatly havremjölk med chokladsmak
+ blåbär/hallon eller valfria bär/frukter att toppa med
 
Blanda mjölken med chia fröna. Rör om väl. Ställ i kylen, rör om väl efter 15 minuter, ställ tillbaka i kylen och låt stå några timmar (gärna över natten). Rör om väl innan du serverar puddingen. Toppa med valfria frukter och bär.
 
 
Näringsvärden
 Oatlys chokladmjölk, 2 dl:
110 kcal
Fett: 3g
Kolhydrater: 20g
Protein: 2g
 
Chiafrön, 2 msk:
134 kcal
Protein: 4,3 g
Fett: 8,2 g (Fett (Omega 3) 4,2 g)
Kolhydrater: 11,3 g
Kostfiber 6 g

Choklad-chiapudding

1 Läs mer >>
Recept och bild från Recept.
 
Amerikanska yoghurt pannkakor, 4 pers
  1 st ägg
3.5 dl yoghurt, t.ex. grekisk yoghurt
1 dl grahamsmjöl
1.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk rörsocker
1 tsk vaniljpulver
1 tsk smör eller kokosolja
 
  Vispa ihop samtliga ingredienser till en slät smet. Smält lite smör/kokosolja i en stekpanna och klicka ut smeten till ca fyra pannkakor åt gången. Stek dem gyllenbruna på båda sidor.
 
Servera med t.ex. färska bär och soyagrädde.
 
(Enbart plättarna/pers)

Amerikanska yoghurt p...

0 Läs mer >>
Recept och bild från Recept.
 
Rotsaksgryta, 4 pers
2 st gula lökar
1 st purjolök
4-5 st morötter
2 st palsternackor
1 bit rotselleri
1 msk olja
1 påse saffran
2 st vitlöksklyftor
12 dl vatten
2 dl röda linser
1 msk ättika
1 st hönsbuljongtärning
Salt och peppar, efter smak
0.5–1 kruka färsk timjan  
 
Skär alla rotsaker i jämnstora bitar. Hetta upp olja i en gryta och fräs saffran, lök, purjolök och pressad vitlök. Tillsätt resten av rotsakerna, vatten, röda linser, ättika och buljongtärningen. Koka upp och låt alltsammans koka i ca 15 minuter. Tillsätt eventuellt mer vatten. Smaka av med salt och peppar. Strö över rikligt med färsk timjan.
 
Servera eventuellt med en klick yoghurt och ett grovt bröd.  
 
(Uträknat för enbart grytan)

Rotsaksgryta

0 Läs mer >>
Bild och recept från Tasteline.
 
Parmesankyckling med ljummen tomatsallad, 4 pers
 450 gram kycklingfilé
2 msk mjöl
salt och peppar
2 st ägg
1,5 dl parmesanost
1 msk olivolja
1 msk smör
 
2 ask cocktailtomater
1 st rödlök(ar)
2 st vitlöksklyfta(or)
40 gram pinjenötter
3 msk olivolja
1 tsk rödvinsvinäger, mild
salt och peppar
1 kruka basilika
 
Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna och lägg dem i en oljad form. Finhacka vitlök och rödlök och strö över. Strö över pinjenötter. Ringla över oljan och baka i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut och krydda med salt och peppar. Droppa över vinäger och riv i basilika.
Krydda de tunna kycklingskivorna med salt och peppar. Vispa ihop äggen i en djup tallrik. Riv parmesanen. Doppa filéerna eller pudra dem lätt med mjöl, doppa dem sedan i ägg och sist i riven parmesan.
Stek filéerna försiktigt i en blandning av olivolja och smör i ca 3-4 minuter per sida på inte allt för hög värme tills de fått fin färg. Servera med tomatsalladen och eventuellt en skiva mörkt bröd.
 
(Med pinjenötterna tillkommer ca 70 kcal / pers)

Parmesankyckling med ...

0 Läs mer >>
Recept och bild från mmsports.
 
Kiwi-smoothie
 2 st Kiwi
(1 dl proteinpulver vaniljsmak)
En halv näve blad spenat
1 msk Linfrön
1 msk Riven kokos
1 dl Havrefi/ grekisk yoghurt
1/2 dl Vatten (OBS! Endast om man vill ha den mer vattnig)
Lite pressad citron
Spirulina
 
Lägg alla ingredienser i en blender och mixa. Häll upp i ett glas och ställ in i kylen i några minuter. Servera med att strö över lite extra kokos som garnering.
 
(Uträknat med grekisk yoghurt och utan proteinpulver)

Kiwi smoothie

0 Läs mer >>
 
Recept och bild från Recept.
 
Parmesanchips, ca 20 st
 300 g grovriven parmesanost
2 msk finhackad färsk timjan
1 tsk grovmalen svartpeppar
 
  Värm ugnen till 200° och lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Lägg upp små högar av den rivna osten på pappret och platta till dem något så att det blir lika stora rundlar. Strö timjan och mal lite svartpeppar över osten. Grädda i ca 4-5 minuter tills osten får gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.
Förvara chipsen mellan smörpapper i en lufttät burk.
 
(Uträknat från att det blir 20 chips)

Parmesanchips

1 Läs mer >>
Bilder och recept från Minimalist baker.
 
Sötpotatis gratäng, 5-6 pers
 2 ekologiska sötpotatisar, skivade i tunna skivor
1 liten röd eller gul potatis
~ 1/4 tsk vardera salt och nymalen peppar
1 tsk timjan, grovt hackad (färsk eller torkad)
1 3/4 till 2 dl parmesanost, fint riven
4,5-5 dl lättmjölk
 
 Sätt ugnen på 200 grader.
Olja lätt en ugnsform eller gjutjärnspanna. Placera den skivade potatisen i en skål och krydda generöst med salt och peppar. Tillsätt timjan och hälften av osten och blanda ihop. Överför till ugnsformen och häll på mjölken. Det ska bara täcka potatisen. Baka 30 minuter, ta bort från ugnen och försiktigt häll av lite av vätskan (ca 3/4 dl). Strö resterande ost över toppen och ställ tillbaka i ugnen. Grädda ytterligare 45-50 minuter, tills mjölken absorberats, potatisen är mjuk och toppen och kanterna är gyllenbruna. (Valfritt: Häll av lite mer av vätskan) Låt vila minst 20 minuter före servering så att smakerna blandas.
 
TIPS! Gratängen kan göras i förväg och värmas i mikrovågsugn eller ugn före servering.
 
Näringsvärden:
Kalorier per portion: 200
Kolhydrater: 27 g
Fiber: 3 g
Protein: 11 g 

Sötpotatis gratäng

0 Läs mer >>
Bild och recept från Minimalist baker.
 
 Tomatsoppa med rostad paprika, 4 pers
 3 mogna tomater
3 vitlöksklyftor
1/2 stor gul lök
1 röd paprika
1 msk extra virgin olivolja
800g skalade, hela plommontomater
3-4 msk tomatpuré
havssalt och svartpeppar
2 dl grönsaksbuljong
1 dl mandelmjölk
 
 Värm ugnen till 170 grader. Skär tomater och lök i klyftor och ta bort en del av tomatfröna med fingrarna. Ta bort fröna från paprikan och skär den i jämna skivor. Placera alla grönsaker, lök och vitlök, på en plåt. Ringla över olivolja, en generös nypa havssalt och svartpeppar och blanda. Rostta i 40-45 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka, lätt brynta och nära hälften av sin ursprungliga storlek. Ta bort från ugnen och ställ åt sidan. I en stor kastrull tillsätt grönsaksbuljong, tomatpuré, de tomaterna och de rostade grönsaker. Lägg till ett nypa salt och peppar, rör om och låt koka upp på medelhög värme. Sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter. Använd sedan en stavmixer eller matberedare och mixa till en puré. Lämna några hela grönsaker om du föredrar mer struktur på soppan. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt mandelmjölken (och mer buljong om soppan är för tjock för din smak). Koka i 5-10 minuter på medium-låg värme och servera soppan varm.
 
Exempel på garnering: pesto, oregano, persilja, rostade chilliflakes, parmesan ost, basilika, vitlök krutonger.
 

Tomatsoppa med rostad...