Tomatsoppa med rostad paprika
Bild och recept från Minimalist baker.
3 mogna tomater
3 vitlöksklyftor
1/2 stor gul lök
1 röd paprika
1 msk extra virgin olivolja
800g skalade, hela plommontomater
3-4 msk tomatpuré
havssalt och svartpeppar
2 dl grönsaksbuljong
1 dl mandelmjölk
Värm ugnen till 170 grader. Skär tomater och lök i klyftor och ta bort en del av tomatfröna med fingrarna. Ta bort fröna från paprikan och skär den i jämna skivor. Placera alla grönsaker, lök och vitlök, på en plåt. Ringla över olivolja, en generös nypa havssalt och svartpeppar och blanda. Rostta i 40-45 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka, lätt brynta och nära hälften av sin ursprungliga storlek. Ta bort från ugnen och ställ åt sidan. I en stor kastrull tillsätt grönsaksbuljong, tomatpuré, de tomaterna och de rostade grönsaker. Lägg till ett nypa salt och peppar, rör om och låt koka upp på medelhög värme. Sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter. Använd sedan en stavmixer eller matberedare och mixa till en puré. Lämna några hela grönsaker om du föredrar mer struktur på soppan. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt mandelmjölken (och mer buljong om soppan är för tjock för din smak). Koka i 5-10 minuter på medium-låg värme och servera soppan varm.
Exempel på garnering: pesto, oregano, persilja, rostade chilliflakes, parmesan ost, basilika, vitlök krutonger.