0 Läs mer >>
Något som nyligen slagit igenom inom hälsotrenden är pizzabottnar gjorda på grönsaker,
speciellt blomkål och zuccini. Har själv inte hunnit testa men är otroligt intresserad av att testa.
 
Zuccini-pizza botten, 2 st
6 dl riven zuccini
1 ägg
1 dl riven mozarella ost
1/3 dl riven parmesan ost
1tsk oregano
salt och peppar
 
Kläm ur vattnet av den rivna zuccinin. Mixa alla ingredienser och pressa ut degen till en pizzabotten på ett bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 15-20 minuter, eller tills guldbrun. Sänk värmen till 175 grader. Lägg sedan på valfri fyllning och grädda ca. 10 minuter.
 
En zuccinibotten är ca 189 kcal.
(Bild ovan & recept från Closet Cooking)
(Bild och recept från Blueskymd)
 
Blomkåls pizzabotten, 2 st
2 dl kokad, "ris" blomkål
2 dl riven mozzarella ost
1 ägg
1 tsk oregano
1/2 tsk pressad vitlök
 
För att göra ris av blomkålen:
Ta ett stort blomkålshuvud och skär bort stjälkar och blad. Skär buketterna i bitar och lägg dem i en mixer. Använd "pulse" på mixern tills blomkålen ser ut som korn.
Var försiktig att du inte pureear blomkålen!
Blanda alla ingredienser i en skål och knåda till en deg. Platta ut degen till två pizzor på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 10-15 minuter.
Sänk värmen till 175 grader. Lägg på valfri fyllning och grädda ca 10 minuter.
 
En blomkålsbotten är ca 230 kcal.

Pizzabotten av zuccin...

0 Läs mer >>
Jag älskar allt som har med kakdeg att göra, det är så gott! Därför kommer detta recept på min "att testa" lista genast!Hittade receptet på ChefAmberShea.
 
Kakdegs bollar
1 dl vanilj proteinpulver (eller någon form av nötmjöl och vaniljextract)
2 tsk kokos mjöl
1tsk smält kokos olja
6-8 tsk vatten
(eventuellt några droppar flytande stevia)
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör om. Blanda i kokos oljan och 6tsk vatten
och knåda ihop till en deg. Ifall degen är för hård, tillsätt mera vatten. Smaka av och tillsätt
eventuellt stevia. Och ifall du känner dig riktigt sötsugen, tillsätt någon tsk med cacao nibs ;)
Rulla bollar av degen och förvara dem i en lufttät burk i kylen.
 
Helsa satsen:
8 bollar ger ca: 60 kcal/boll

Kakdegsbollar

0 Läs mer >>
Jag är en sötsaks älskare och det kommer jag alltid att vara. Så då sötsuget slår till vill jag ha
något nära som inte är allt för ohälsosamt. Hittade detta recept på Coop!
 
Müslirutor, ca 35 st
 3 dl müsli 
3 dl solroskärnor
3 äggvitor
2 dl torkade aprikoser eller torkade fikon
2 dl kokosflingor
1 dl torkade blåbär, tranbär eller gojibär
150 g mörk choklad, minst 70%
 
Mixa alla ingredienser utom chokladen i en matberedare till en grovhackad massa.
Tryck ihop massan till en fyrkantig kaka, ca 25 x 35 cm, på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 15 min.
Smält chokladen och häll den över kakan. Låt stelna i kyl och skär i rutor, 5 x 5 cm.
 
OBS! Kolla innehållet i den köpta müslin, den kan innehålla massvis med onyttigheter,
speciellt onödigt mycket socker! Gör hellre din egna müsli :)
 
Näringsvärden per ruta, uträknat från 35st rutor.

Müslirutor

0 Läs mer >>
Ungstorkade äppel är  verkligen ett bra alternativ istället för godis!
Så fort man känner sötsuget, drick lite vatten, går det inte över så ta några äppelchips!
 
Det ända lite negativa med dessa är att de är så fruktansvärt goda att man gärna
äter upp hela burken när man är i farten. Och så tar det ganska lång tid innan de är klara..
 
Äppel, kanel och florsocker är väl inte så onyttigt om man jämför med en påse godis? ;)

Hur man gör: Skär tunna skivor av äpplen, krydda med kanel och florsocker,
sedan är det bara att lägga dem i ugnen på 70 grader ca 2-3 timmar, tills de är knapriga!
 
1 äpple är ca 70 kcal, ifall man får 10 st skivor från äpplet är varje bit 7 kcal.
Med socker och kanel på kan det gå upp till 10-12 kcal/bit.

Äppelchips

0 Läs mer >>
 
Jag älskar sushi i alla former, vegetariska eller inte. Stötte på dessa Vege-wraps på Curious Forks
 och var tvungen att skriva upp receptet direkt! Dessa ska testat snarast!
 
Vegetariska nori-wraps, 8 stycken 
1/2 rättika (eller några rädisor)
1 morot
1 liten gurka
1 paprika
1dl groddar, t.ex. av broccoli
2 avocado
1 lime
4 nori plattor
 
Skär avokadorna i halvor, ta ut fruktköttet och blanda ihop med lite salt och limesaft, ställ åt sidan.
Skär rättika (eller rädisor), morot, gurka och paprika i tunna skivor.
Bred ut en noriplatta på en bambumatta, bred avokado på ena sidan av noriplattan.
Fyll med grönsaker och groddarna. Rulla sedan ihop snävt/tight, lägg lite vatten på "skarven".
Dela dem sedan på mitten för att få små lätta wraps.
 
Servera med t.ex. misosås, hoisinsås, teriyakisås, soya eller gör din egen sås av lätt yoghurt.
 

Vege nori-wraps

0 Läs mer >>
 
Jag tycker personligen att sallad är sjukt tråkigt och vill därför gärna ha en dressing ovanpå.
Men som många vet innehåller färdiga dressingar massa (ursäkta ordet) skit.
E-ämnen, konserveringsmedel, syror hit och syror dit, socker och allt man kan tänka sig.
Därför kommer här några recept på dressingar man enkelt gör hemma!
 
Tomat och paprika dressing
300g mogna tomater
3 tsk rödvins vinäger
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk paprikapulver
1/2 dl extra virgin olivolja
salt och peppar
 
Skär ett X i bottnen på varje tomat. Koka upp vatten i en kastrull och koka tomaterna 30 sekunder.
Ta upp tomaterna och låt svalna. Skala tomaterna och ta bort kärnorna.
Lägg tomaterna, vinäger, vitlök och paprikapulver i en blender och mixa till en slät dressing.
Ta av det lilla locket på blendern och häll oljan i en tunn stråle medan du kör blendern på låg hastighet.
Smaka av med salt och peppar.
 
Rökig BBQ sallad dressing 
1 dl äppelcider vinäger
1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
3 msk honung
2 tsk finhackad lök
1 tsk senap
1 tsk limejuice
1 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk rökt paprikapulver
1/4 tsk torkad oregano
salt och peppar
 
Lägg alla ingredienser i en blender och mixa till en slät dressing.
 
Citrus dressing
1/2 dl färsk lime juice
1/2 dl färsk apelsin juice
1 tsk extra virgin olivolja
2 tsk hampa frön
1 pressad vitlök
salt och peppar
 
Lägg alla ingredienser i en blender och mixa till en slät dressing.
 
Avokado yoghurt dressing
1 avokado
1/2 finhackad schalottenlök
1/2 dl 0% grekisk yoghurt
1 tsk honung
1 tsk äppelcider vinäger
1 lime, juice
salt och peppar
 
Lägg alla ingredienser i en blender och mixa till en slät dressing.

Salladsdressingar

0 Läs mer >>
 Follow on Bloglovin
 
Följ bloggen med Bloglovin 

Bloglovin'

0 Läs mer >>
Omelett till lunch är både hälsosamt och mättande. Tillsätt lite keso, grönsaker och
färska kryddor så har ni den perfekta lunchen.
 
Omelett, 1 person
1 ägg
chilikrydda
salt, peppar
lite vatten
 
Rör ihop och stek på medelhög värme tills omeletten är klar.
Fyll den med avokado, gurka, tomat, sallad (vad du än känner för). Servera med lite keso vid sidan om.
 

Omelett

0 Läs mer >>
Spenat, spenat, spenat. Så gott och så nyttigt.
 Jag gillar mina spenatplättar svala och med lingonsylt. Andra gillar dem med socker/honung.
Jag tycker plättarna passar perfekt som de är till mellanmål, eller som lunch serverat med quinoa
och en sallad. Gärna en frukt vid sidan om :)
 
 
Spenatplättar, 3-4 pers
2 dl Filmjölk
2 Ägg
3 dl Vetemjöl 
2 tsk Bakpulver
2 tsk Strösocker
2 msk olivolja
Klippta spenatblad (färska) 70,0 gram
Salt
 
Blanda alla ingredienser i en bunke och mixa till en slät smet.
Låt stå 10 min innan du steker plättarna.
 

Spenatplättar

0 Läs mer >>
 
Detta bröd. Det går inte att beskriva, så gott är det.
Massa goda frön, honungen och äpplet, yoghurten.. Allt smälter ihop till en underbar smakupplevelse.
 
Toppa med lite philadelphia och parmaskinka, eller ost, eller fast avokado! Så gott!
 
Superbrödet
2 dl havregryn
5dl dinkelmjöl (eller grovt semlemjöl)
1dl linfrön (hela eller krossade)
1 dl sesamfrön
2 tsk bikarbonat (/4 tsk bakpulver)
en nypa havssalt
3 msk honung
1 rivet äpple
4 dl yoghurt (jag tog turkisk yoghurt).
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla torra ingridienser. Riv ner äpplet och tillsätt honung
och yoghurt. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Lägg in i ugnen 45-60 min.
Jag har ingen brödform så jag lade smeten på en vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper på
och gjorde en 2cm tjock rund "kaka" av smeten. Hade den i ugnen ca 30 min och det fungerade lika bra! ;)
 
 
Räknade ut per skiva ifall man får 20 stycken brödbitar.

Superbrödet

0 Läs mer >>
Bara för att man försöker leva ett nyttigare/hälsosammare liv behöver man inte ta bort allt man älskar.
Jag älskar pizza.
Så här kommer några tips hur man kan göra sin pizza hälsosammare!
 
1. Använd tortillabröd som botten
2. Överdriv inte med fyllning
3. Gör din egen tomatsås/ salsa! Då slipper du onödigt socker och tillsatsämnen
4. Använd gärna kyckling, kalkon, tofu, räkor etc. istället för bacon, pepperoni eller korv
5. Släng lite sallad (typ ruccola!) på pizzan! Nom :)
6. Varför inte lägga på lite grönsaker? Lägg på lite spenat, broccoli eller zuccini!
7. Frukt passar också bra på pizza, t.ex. äpplen, päron eller persikor
8. Lägg inte för mycket ost. Lägg gärna lite mozzarella, keso eller fetaost
9. Använd fullkornsmjöl till bottnen om du gör pizzadegen själv
10. Varför inte slänga pizzan på grillen istället för i ugnen? Mums!

Hälsosammare pizza

0 Läs mer >>
Jag älskar gravad lax men är inte allt för förtjust i pepparrot, men i små mängder fungerar det finfint.
Detta receptet hittade jag på SmalaRecept. Där finns mycket intressanta recept!

Pastasallad med gravad lax, 2 portioner
125g pasta (gärna fullkornspasta)
1dl lättcrème fraiche
1/2 msk finriven färsk pepparrotl
1 msk fryst, hackad dill
1/2 krm salt
1/2 krm peppar
1/2 krm strösocker
 
100g gravad lax
300g melon (t ex galia eller honungsmelon)
1/2 äpple
  några blad isbergssallad
 
Koka pasta enligt anvisning på paketet. Skölj pastan hastigt i kallt vatten.
Blanda lättcrème fraiche, finriven färsk pepparrot, hackad dill, salt, peppar och socker. Blanda den avkylda men fortfarande ljumma pastan med pepparrotsröran. Skär gravad lax i mindre bitar. Dela, kärna ur och skär melon i tärningar. Dela, kärna ur och skär äpple i tärningar. Skär isbergssallad i bitar. Blanda melon, äpple och isbergssallad försiktigt med pastan. Servera med laxen. 
 
TIPS.För att göra rätten glutenfri, byt ut pastan till glutenfri pasta eller zuccinipasta.

Pastasallad med grava...

0 Läs mer >>
P och jag brukar äta vegetariskt på fredagar och jag har länge sökt efter goda vege-recept.
Hittade detta recept på böngryta på Allt om mat, men tror jag skulle slängt i en sorters bönor till.
 
Fasolakia, 2 portioner
1/2 tsk salt
1/2 dl vatten
200 g finkrossade tomater
2 msk olivolja
250 g potatis
1/2 st gul lök
  1st lagerblad
2 st vitlöksklyftor
1/2 kruka persilja, grovhackad
250 g haricots verts
1 grönsaksbuljong
 
 Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den ca 5 min. Häll av vattnet, låt potatisen ånga av i durkslag.
Skala och finhacka lök och vitlök. Skär bönorna i mindre bitar.
Stek bönor, halva mängden lök och en vitlöksklyfta i 1 msk olja under omrörning 2-3 min i en kastrull. Ta upp bönorna i en bunke. Stek potatisen med resten av löken och vitlöken i 1 msk olja 2-3 min under omrörning. Tillsätt tomater, vatten, persilja, buljongtärning, salt och lagerblad. Blanda ner bönorna och sjud 5-6 min.
 
Servera fetaost och en skiva nyttigt bröd till böngrytan.
(Fetaosten och brödet är inte inräknat i portionen)

Fasolakia

0 Läs mer >>
Smoothies är ett bra sätt att få i sig alla grönsaker/frukter man behöver dagligen! Och de går att variera på så många sätt att man bara behöver lite fantasi för att komma på en egen smoothie.
 
Detta receptet hittade jag dock på Coops hemsida.
 
Exotisk smoothie, 1 pers
100 g papaya
100 g jordgubbar
några blad färsk mynta
1 dl mangojuice
 
Lägg alla ingredienser i en blender och mixa till en slät smoothie.
 
OBS! Juice kan vara riktiga sockerfällor. Välj en juice som enbart innehåller fruktens eget socker.
(Kan variera beroende på juice!)

Exotisk smoothie

0 Läs mer >>
Gröt till frukost, det gillar jag. Va ett tag som jag åt det hela tiden, mums :)
Bilden och receptet är från Coop.
 
Fröig-havregryns gröt, 1 portion
  1 dl havregryn
1 msk linfrö
1/2 dl solrosfrön
1 nypa salt
2,5 dl vatten
 
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt småputtra i ca 5 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
Servera med skivad banan, jordgubbar och lite jordnötssmör.
 
 
Gillar man inte solrosfrön kan man testa vilka frön man än gillar!
Tänk på att mängden frön kanske varierar beroende på vilka frön man använder :)
 
En annan variant jag älskar är att blanda ner 1 msk jordnötssmör och lite honung i gröten strax innan
den kokat klart, då får hela gröten smak av jordnötssmöret. SÅ GOTT.

Fröig havregrynsgröt

0 Läs mer >>
 
Kolla bara bilden vad det ser gott ut. Jeezus! Börjar nästan drägla, haha.
Receptet och bilden hittade jag hos Made by Mary!
 
Nyttiga Mandelbars
1,75 dl kokosflingor
250 gram mandlar (ca 4,5 dl) eller ex cashewnötter
9-10 dadlar
1/4 tsk kardemumma
1 nypa salt
0,75 dl raw kokosolja
 
Eventuellt ovanpå:
Smält mörk choklad
Havssalt
 
Sätt ugnen på 175 grader och rosta mandlar samt kokosflingor i ca 5-6 minuter,
rör om 2-3 gånger under rostningen. Låt sedan svalna på plåten.
 
Blanda alla ingredienserna, utom kokosoljan i en hushållsmaskin eller mixer och mixa sönder till en smulig massa. Tillsätt raw kokosolja och mixa tills den börjar klumpa ihop sig, ca 30 sekunder brukar räcka.
 
Täck en brownieform (ca 20 x 20 cm eller motsvarande) med bakplåtspapper och pressa ut massan i botten, använd händerna. Tag slutligen en sked eller slev och tryck samman ytterligare samt "släta till" ytan.
Låt vila i kylskåp i minst 1 timma, skär sedan i bitar med en vass kniv.
Om man vill göra nyttigt godis, doppa barsen i smält mörk choklad (minst 70%) , dekorera med havssalt.
 
Förvara i kylskåp i en lufttät låda. Ät som mellamål, innan träning (om du ska träna längre och lite hårdare) eller efter träning.
(Per bit, uträknat från 21 st bitar)

Mandelbars