0 Läs mer >>
Hade ingen aning vad jag skulle kalla detta ihopkok, så det blev:
 
Ostig pastagryta, 4 pers
2 dl fullkorns makaroner
400g köttfärs
300 g tomatkross
1/2 lök, hackad
100g riven mozarella ost
50g riven cheddar ost
salt, peppar, cayannepeppar, grillkrydda, paprikakrydda.
 
Koka pastan enligt anvisningarna. Stek köttfärs. Tillsätt löken, kryddor och tomat. Låt puttra.
Då pastan kokat klar, häll av vattnet och blanda ihop med köttfärs-såsen.
Häll i en ugnssäker form och toppa med riven ost. Grädda i ugnen ca 10 minuter, tills osten smält.
 

Ostig pastagryta

0 Läs mer >>
Pitabröd, ca 6 st
 ca 5-5,5 dl semlemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 matsked olivolja
2 extra stora ägg
ca 2 dl varmt vatten
 
Recept på falafel hittar ni HÄR.
Fyll brödet med t.ex. tomat, gurka, sallad, yoghurtsås och ost.
 
OBS! Uträknat med vanligt vetemjöl. Vid användning av annat mjöl skiljer sig näringsvärdena lite.

Pitabröd

0 Läs mer >>
Alla har säkert hört talas om "pumpkin spice", iallafall alla som har något litet att göra med t.ex. USA. Jag har iallafall inte sett någon sådan krydda här i Finland, så jag bestämde mig att göra den själv och se om det är så gott som alla säger. Det va väldigt "höstig" smak och den va faktiskt helt god. (Jag åt blandade i en halv tsk i min havregrynsgröt på morgonen).
 
Pumpkin-spice
3/4 dl kanel
1 msk ingefära
1 msk muskot
1 tsk malen kryddnejlika
1tsk malen kryddpeppar

Hemlagad Pumpkin spic...

0 Läs mer >>
Receptet på dessa finns lite över allt, men jag använde mig av Anlis recept. Till största delen iallafall.
Har varit väldigt skeptisk mot dadlar i bakverk men det har växt på mig, det är riktigt gott! Värt att testa :)
 
Raw-snickers
2 dl salta jordnötter
2 1/2 dl dadlar utan kärna
2-3 msk kakao
1 krm ekologiskt vaniljpulver
1/2 tsk kokosolja
kokosflingor
 
 
Mixa jordnötterna i en matberedare till ett fint hackat smul. Tillsätt sedan dadlar utan kärnor lite i taget. Fortsätt med resten av ingredienserna till du får en kompakt smet. Den kan behövas knådas lite med händerna också det sista. Lägg smeten mellan två bakplåtspapper och kavla, eller tryck ut med händerna. Strö över kokosflingor och tryck försiktigt så de fastnar i smeten. Förvara i kyl och skär sedan i lagom stora munsbitar.
 
Uträknat för HELA degen. Jag fick 15 bitar, vilket ger ca 90 kcal/bit.

Raw-snickers

0 Läs mer >>
Blomkål-fetaost biffar, ca 15 biffar
1 litet blomkålshuvud (ca 300g)
1 stort ägg
1 vitlöksklyfta, hackad
ca 1 dl smulad fetaost
1 dl mjöl
1/2 tsk chillipulver
salt & peppar
 
Skär blomkålshuvudet i små buketter och koka ca 5 minuter. Häll av och låt svalna.
Då blomkålen svalnat, häll i en bunke och mosa sönder med en potatispress så det bli små "riskorn".
Tillsätt smulad fetaost, mjöl, kryddor. Blanda väl. Tillsätt ägget och blanda väl.
Stek på medelhög värme några minuter på varje sida.
Servera med yoghurtsåsen och t.ex. sötpotatisgratäng.
 
Yoghurtsås
1/2 dl turkisk yoghurt
kummin
salt, peppar
 
Blanda ihop alla ingredienser.
 
(Uträknat för 1 biff, ifall det blir 15 st biffar)

Blomkål-fetaost biffa...

0 Läs mer >>
Ibland får jag inspiration till matlagning/drycker/vad som helst genom att titta på andras bilder
och läsa recept. Helt plötsligt idag kom jag på att göra en latte med proteinpulver. SÅ GOTT.
 
Cookies and cream-latte, 1 pers
1 skopa proteinpulver, Cookies and cream (går säkert fint med vilket som helst!)
1/2 dl fettfri mjölk / soyamjölk
1 kopp kaffe
ev. 1/2-1 tsk honung
 
Blanda proteinpulvret och mjölken väl, tillsätt kaffet. Se till att det inte finns några protein-klumpar.
Jag tillsatte lite honung för att få mer sötma. Drick och njut!

Cookies and cream-lat...

0 Läs mer >>
Improviserade fram riktigt goda kycklingbiffar igår, som jag tog med i min fina matlåda till skolan idag.

Kryddiga kycklingbiffar, ca 10 biffar
300g naturell kycklingfärs / kyckling i strimlor
1 ägg
3/4 dl panko
1 påse fajitakrydda
 
Ifall du använder kyckling i strimlor, lägg dem i en matberedare och pulsa dem till mindre bitar.
(OBS! Mixar du dem för länge blir det segt). Lägg kycklingfärsen i en bunke och tillsätt ägg, panko
och fajita kryddan. Blanda väl. Forma till biffar och stek några minuter på var sida.
Servera med t.ex. quinoa, sallad, ångkokta grönsaker...
 
(Uträknat för en biff, ifall det blir 10 st biffar)

Kryddiga kycklingbiff...

0 Läs mer >>
Igår blev det "tortillapizza" till middag. Så mumsigt <3
 
Tortillapizza
1 tortilla bröd
1 tsk tomatpure
1 tsk ketchup
30g riven mozzarella ost
1 champinjon
1 skiva parmaskinka
 
Lägg ugnen på 175 grader. Bred ut tomatpure och ketchup på tortillabrödet. Toppa pizzan med skivad champinjon, parmaskinka (jag brukar riva sönder den med händerna) och mozzarella.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
 Servera med sallad.
 
(uträknat för 1 tortillapizza)

Tortillapizza

0 Läs mer >>
Detta recept kanske inte är det hälsosammaste. Men man måste få unna sig något gott nu som då,
och vad är då bättre än att slå ihop pizza och nachos? Probably nothing. Recept från Inspiredreamer.
 
Pizza nachos, 4 pers
Vitlökssås:
1 msk osaltat smör
½ msk olivolja
3 vitlöksklyftor, hackad (eller använda en Microplane om du har det)
1 dl grädde
1/2 dl mjölk
1 nypa salt
1 nypa svart peppar
1 nypa chili Flakes
1/2 dl parmesanost, riven
 
 Smält smöret i en kastrull. Gör en roux genom att lägga till parmesanost till det smälta smöret och blanda. Lägg i grädden och mjölken under omrörning hela tiden tills det blandas. Lägg i resterande sås ingredienser, sjud på låg värme, låt inte koka.
 
Nachos:
200g tortilla chips
1dl vitlökssås
1/2 lök, tärnad
50g Pepperoni, skuren i lagom stora bitar
1/2 dl svarta oliver, skivade
½ paprika, tärnad
1 dl mozzarella ost, strimlad 
 
Varva chips i en ugnssäker form, häll såsen över chipsen och lägg återstående nacho ingredienser ovanpå. Värm ugnen till 175 grader, grädda tills osten smält. Servera med t.ex. sallad.
Den restrerande vitlökssåsen kan du spara i en lufttät burk i kylskåpet, eller servera som dipp.
 
Personligen skulle jag troligtvis blanda i lite riven cheddarost, jalapenos och tomat + Ta bort oliverna. Nom!

Pizza nachos

0 Läs mer >>
Kom nyss på denna supermumsiga maträtt. Inspiration: Jag älskar guacamole. Sambon älskar Pasta.
--> pasta med guacamole. Men det i sig är inte så super mättande så jag lade till tonfisk, tomat, lök,
creme fraiche, lite kryddor och serverade med ett kokat ägg. Mums!
 
Jonnas avokado-tonfisk pasta, 2pers
1 avokado
1 dl creme fraiche
1 burk tonfisk
1 tomat, hackad
1/2 rödlök, finhackad
1 påse guacamolekrydda
(kummin, koriander, cayannepeppar, vitlök, salt, peppar)
1/2 lime, saft
fullkorns figur pasta
2 ägg
 
Koka pastan och äggen. Mosa avokado, tillsätt cremefraiche och tonfisk, blanda om.
Tillsätt tomat, lök, kryddor och limesaft, blanda om väl. Då pastan kokat klart, skölj den med kallt
vatten så den svalnar, blanda sedan ihop med avokado-tonfisk röran. Servera med ett ägg.
 

Avokado-tonfisk pasta

0 Läs mer >>
I min barndom minns jag att min pappa brukade göra världens godaste köttfärssås. Här är min egna version av den. Den är absolut inte lika god, men den är riktigt nice ändå! Jag som gillar saltgurka.
 
 Nostalgisk köttfärssås, 2 pers
 200g köttfärs
2 msk vetemjöl
1 dl kantareller/ trattkantareller
2 msk hackad saltgurka
1 msk ketchup
1-1 1/2 dl matlagningsgrädde
salt & peppar
 
Bryn köttfärsen och tillsätt vetemjöl. Låt brynas en stund till. Tillsätt kantareller, saltgurka och ketchup, blanda väl. Tillsätt matlagningsgrädden och låt puttra. Smaka av med salt och peppar.
 Servera med t.ex. pasta och sallad. Jag brukar äta lingonsylt och salgurka till. Mums.
 
(Uträknat för endast såsen)

Köttfärssås med kanta...

0 Läs mer >>
Spenatplättar, 2 pers
2 dl turkisk yoghurt
2 ägg
1/4-1/2 dl vatten (beroende på hur lös du vill ha smeten)
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk olivolja
40g spenat
 
Blanda alla ingredienser, låt stå 10 minuter. Stek på medelhög värme.
Servera med t.ex. potatismos och lingonsylt. Mums :)
 
(Uträknat för endast plättarna/pers)

Spenatplättar