Rotsaksgryta
Recept och bild från Recept.
Rotsaksgryta, 4 pers
2 st gula lökar
1 st purjolök
4-5 st morötter
2 st palsternackor
1 bit rotselleri
1 msk olja
1 påse saffran
2 st vitlöksklyftor
12 dl vatten
2 dl röda linser
1 msk ättika
1 st hönsbuljongtärning
Salt och peppar, efter smak
0.5–1 kruka färsk timjan
Skär alla rotsaker i jämnstora bitar. Hetta upp olja i en gryta och fräs saffran, lök, purjolök och pressad vitlök. Tillsätt resten av rotsakerna, vatten, röda linser, ättika och buljongtärningen. Koka upp och låt alltsammans koka i ca 15 minuter. Tillsätt eventuellt mer vatten. Smaka av med salt och peppar. Strö över rikligt med färsk timjan.
Servera eventuellt med en klick yoghurt och ett grovt bröd.
(Uträknat för enbart grytan)