Sötpotatis gratäng

Bilder och recept från Minimalist baker.
 
Sötpotatis gratäng, 5-6 pers
 2 ekologiska sötpotatisar, skivade i tunna skivor
1 liten röd eller gul potatis
~ 1/4 tsk vardera salt och nymalen peppar
1 tsk timjan, grovt hackad (färsk eller torkad)
1 3/4 till 2 dl parmesanost, fint riven
4,5-5 dl lättmjölk
 
 Sätt ugnen på 200 grader.
Olja lätt en ugnsform eller gjutjärnspanna. Placera den skivade potatisen i en skål och krydda generöst med salt och peppar. Tillsätt timjan och hälften av osten och blanda ihop. Överför till ugnsformen och häll på mjölken. Det ska bara täcka potatisen. Baka 30 minuter, ta bort från ugnen och försiktigt häll av lite av vätskan (ca 3/4 dl). Strö resterande ost över toppen och ställ tillbaka i ugnen. Grädda ytterligare 45-50 minuter, tills mjölken absorberats, potatisen är mjuk och toppen och kanterna är gyllenbruna. (Valfritt: Häll av lite mer av vätskan) Låt vila minst 20 minuter före servering så att smakerna blandas.
 
TIPS! Gratängen kan göras i förväg och värmas i mikrovågsugn eller ugn före servering.
 
Näringsvärden:
Kalorier per portion: 200
Kolhydrater: 27 g
Fiber: 3 g
Protein: 11 g 

Kommentarer:

1 Natalie:

skriven

Vad gott det såg ut!

Svar: Visst gör det! :)
Recept Katten

Kommentera här: